пʼятницю, 31 жовтня 2014 р.

Форумні придбання. Частина 2 + бонус

Останнім часом тема війни зачіпає за особисте і геть вже не так легко і віддалено читається, як рік до того. А книжку, в якій хоч якимось чином ця тема не зачеплена, знайти важко. Як, зрештою, важко знайти книжку, в якій не заторкнута тема любові у різних своїх проявах. 

Катерина Тучковська. "Житковські богині" (Комора - 2014)
Бестселер у Чехії 2012 року, написаний майже моєю ровестицею про мешканців, а радше мешканок так званих "Білих Карпат", що на кордоні Чехії та Словаччини, такий собі забутий Богом та людьми край, де довший час рівень писемності був найнижчим у країні, кріпацтво тривало і після його відміни, бо ніхто з селян про це не знав. В основі - реальні факти із життя жінок цього краю. 
Богині тут - жінки-знахарки, які "богують": лікують, замовляють, радять, допомагають. Героїня роману - Дора Ідесова, одна з останніх представниць роду житковських богинь. І хоч вона не перейняла їхніх вмінь, але здобула етнографічну освіту і ціле своє життя присвятила найковому дослідженню цієї теми. Дія роману відбувається у вісімдесяті-дев'яності роки минулого століття. Однак авторка торкається і часу двох воєн, і міжвоєнних років. 
Дію роману легко уявити і в наших українських Карпатах, так воно все схоже на наше. Читається легко і на одному подиху, хоч у романі багато документів, звісно, не справжніх, однак, як пише сама авторка, "чимало такого штибу ділових паперів можна знайти в чеських і словацьких архівах". Ось тут, мабуть, одна з основних відмінностей - у Чехії після розвалу комуністичного ладу, був відкритий доступ до архівів таємних служб. 

Осне Сейерстад "Кабульський книгар"
Ще один бестселлер. Цього разу норвезької журналістки про Афганістан. І веселу житуху-битовуху афганістанок. Центральна постать - отой книгар із Кабулу, Султан Хан - людина цікава і непересічна, якщо врахувати, що велика частина населення Афганістану неписьменна.

Позавчора переглянула дуже кльове кіно до цієї теми. Ніби не зовсім, але все в цім світі пов'язано.


Яскраве, кольорове, про любов і життя. Дуже багато тем заторкнуто і гарно висвітлено, недаремно на Кансьському цю стрічку зацінили. І актори чудові, такі погляди одне на одного кидають. Віриш їм одразу. Два світи - жіночий і чоловічий, які так по-різному можуть переплітатися. А ще співи, танці, незвичні краєвиди, боротьба не на життя а на смерть - бо яке то життя з забороною любощів? :-))))


Немає коментарів:

Дописати коментар