понеділок, 22 вересня 2014 р.

Перші прочитані форумні придбання

Софія Андрухович "Фелікс Австрія" (ВСЛ)
Цей роман якось і хвалити вже наче зайве, адже його називають найкращим українським романам цього року. І цілком заслужено, на мою думку. Гарний доладний текст, який міг би бути й більшим за об'ємом, я б ще залюбки дізналась більше і про Петра, якого зараз найбільше жаліє Тарик, читаючи роман, і про Йосифа. Однак йому пасує саме такий об'єм, який дозволяє вифантазовувати, що ж там недомовлено. 
Головні героїні роману - русинка-українка Стефа, від якої ведеться розповідь, служниця, та її пані Аделя. Однак стосунки між дорослими жінками, які виросли з дитинства вкупі без матерів, геть не обмежуються простою схемою пані-служниця. Тут, як казав Юрій Макаром на презентації роману на книжковому форумі і приховане лгбт і садомазо. А ще Бруно Шульц і Йозеф Рот. Хоча ні, не приховані, а дуже навіть явні. І це все на фоні завмираючих відблисків австро-угорської імперії та Франика-Станіслава 1900 року з усіма живописними та мовними деталями. 
Одним словом, гарний "настояний" роман, як пише Євген Стасіневич. От ще чекаю на присуд Тарика після прочитання. 

Лілі Хайд "Омріяний край" (Дуліби)
Ще одна книжка, яку прочитала на одному подисі. Роман англійської письменниці про кримських татар, який цьогоріч вийшов перекладом в Україні. 
В центрі оповіді дівчинка Сафі, яка народилася і Узбекистані, коли радянська влада вивезла усю її родини в 1945 році. На початку незалежності України її сімя як і багато сімей кримських татар повертаються на свою батьківщину, про яку так мріяли, та не все так солодко, як багатьом мріялося. Тут і неприйняття місцевими, опір вдали, зрештою зруйновані ілюзії, бо за 50 років багато що змінилося. Оповідь переплітається історіями дідуся, який пережив війну і депортацію і чудовими фото на початку кожного розділу. 
Дізналася для себе багато нового про народ, який є часткою країни, в якій живу, про який до подій цієї весни і не задумувалась, перед яким знову випробування спадкоємицею імперії, яка їх прогнала з рідного дому. 
Зрештою, ця книжка - наука для кожного, жива історія, свідки якої ще живі.

Немає коментарів:

Дописати коментар